Letland is een van de Baltische republieken, samen met Estland en Litouwen. De hoofdstad Riga ligt aan de Golf van Riga in het midden van het land. Letland is zeer dicht bebost (42% van het land), heeft vele meren en rivieren, een ongerepte kust, veel weiden en landbouwgebieden. Daarnaast heeft Letland een rijke, maar nog onbekende cultuur met prachtige art nouveau gebouwen in de hoofdstad en oude kastelen en kerken.

Omdat vele mensen in Letland van gemengde afkomst zijn, kunnen karakters onderling fel verschillen. Vriendschap is voor de Letten heel belangrijk.

Letland foto familie

Gastgezin en gemeenschap

Je gastgezin zal waarschijnlijk in een stad wonen, maar een minderheid van de gastgezinnen wonen op het platteland. Deelnemers kunnen zowel bij een Letse als een Russische gastfamilie terechtkomen. Naar Letse traditie zijn er sterke banden tussen de drie generaties van eenzelfde familie. In families waar beide ouders werken, is het de grootmoeder die het huishouden runt en zich met de kinderen bezighoudt. Letse families brengen veel tijd met elkaar door. Gezinnen die in de stad wonen, brengen hun weekends vaak door in hun buitenverblijven op het platteland.

Letland groepsfoto school

School

Publieke scholen in Letland zijn ofwel overwegend Letstalig ofwel overwegend Russischtalig, afhankelijk van waar je gastgezin woont. Je volgt les in het voorlaatste jaar en hebt enkele verplichte vakken, maar ook verschillende keuzevakken.

Letland

Taal

Lets, de officiële taal in Letland, behoort tot de Baltische familie van de Indo-Europese talen. Omwille van de grote Russische gemeenschap, hoor je er ook veel Russisch. Je moet geen Lets kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Letland, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek. AFS Letland voorziet taallessen voor gaststudenten.

Letland-eten

Eten

Vlees en aardappelen zijn de hoofdbestanddelen van de Letse keuken. Daarnaast eten Letten ook gerookte vis (paling, haring en sardienen), melkproducten, eieren en granen. In de zomer en de herfst kan je heerlijke bessentaarten eten. Vegetariërs zijn moeilijk te plaatsen. Verse groenten worden enkel tijdens het seizoen gegeten, met uitzondering van sla, dat heel het jaar beschikbaar is. Een typisch maaltijd bestaat uit zirni (gedroogde erwten met vlees) en karbonade (gebakken varkensvlees met aardappelpuree). Andere toppers zijn gevulde pannenkoeken met fruit of kaas en soljanka (hartige soep met vlees en rode bieten).

Lets eten is heerlijk, vers en vooral natuurlijk en biologisch. De maaltijden worden met liefde bereid volgens de Slow Food-principes. In Riga bevindt zich de grootste markt van heel Europa, waar de grootste selectie natuurlijke producten van het continent kan worden gekocht. Het is ook een stad met honderden restaurants met een verfijnde internationale keuken uit alle hoeken van de wereld.

Video Letland

Ontdek beschikbare programma's in Letland