In Turkije, gelegen tussen Europa en het Midden-Oosten, zijn de winters streng en de zomers heet. De geschiedenis wordt gedomineerd door Ataturk, die in 1923 de republiek stichtte. Turkije is nog grotendeels ruraal en heeft een jonge bevolking die vooral in de kuststreek woont. In Turkije geldt de scheiding van religie en staat, en wederzijds respect voor verschillende geloofsovertuigingen is er belangrijk.

Steeds opnieuw zal je geconfronteerd worden met de tegenstellingen in dit uitgestrekte land… Oost en west ontmoeten elkaar er voortdurend. Je vindt er oude Byzantijnse kerken naast moskeeën en ook in de natuur zie je heel wat contrasten, zoals kleine afgelegen bergdorpjes tegenover de uitgestrekte mediterrane kust die iedere zomer veel toeristen trekt. Om je te verdiepen in de Turkse samenleving met haar tegenstellingen, is het een aanrader om een boek te lezen van Nobelprijswinnaar Ohran Pamuk.

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Turkije terechtkomen, maar meestal word je in of rond een van drie grootste steden gehost, nl. Istanbul, Ankara of Izmir. De vader (baba) is het hoofd van het gezin, hoewel de moeder meestal de spil is.
In de nabijheid van ouderen, gedragen Turken zich meestal vrij formeel. Dit betekent niet dat ze hun gevoelens niet uiten. Gewoonlijk gebruiken ze hun handen veel, zoals in vele zuiderse culturen. Turken lachen ook graag en veel.

Familie is heel belangrijk in Turkije. Familieleden en buren gaan heel vaak bij elkaar op bezoek, ook onverwachts. De Turkse gastvrijheid is legendarisch. Op bezoek gaan bij iemand is synoniem voor thee en mierzoete lekkernijen. Vaak word je ook voor een maaltijd uitgenodigd en dan is het onbeleefd om het aanbod af te wijzen.

School

Het schooljaar loopt van september tot juni. AFS-studenten worden gewoonlijk ingeschreven in ‘Anatolische’ middelbare scholen, gebaseerd op het Duitse gymnasium-systeem dat de leerlingen voorbereidt op universitaire studies. Mogelijk kan je ook in een privéschool terechtkomen. Normaal gezien volg je les in de tiende of elfde graad (vierde of vijfde middelbaar).

Taal

Turks is de officiële taal in Turkije. Je moet geen Turks kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Turkije, maar we raden je aan om een basiskennis Turks te hebben vóór je vertrek.

A photo posted by lisa 🌜 (@indigofawn) on May 7, 2016 at 9:09am PDT

A photo posted by Raquel Martinez (@rademark) on Feb 17, 2016 at 9:50am PST

Eten

De Turkse keuken wordt wereldwijd geapprecieerd. Het is een rijke en gevarieerde mix van mediterrane invloeden en Midden-Oosterse toetsen. Geliefde ingrediënten zijn aubergine, kebab, olijfolie, lam, rijst en vis. In het oosten van Turkije is de keuken soms heel pikant. Als ontbijt zijn vooral honing, yoghurt en thee populair. De belangrijkste maaltijd is het avondmaal, wanneer alle gezinsleden samenzitten. De beleefdheid zegt dat jonge mensen wachten tot de ouderen beginnen te eten en dat niemand de tafel verlaat voordat de oudsten opstaan.

Ontdek beschikbare programma's in Turkije