Rusland is een enorm land, dat een achtste van de wereldoppervlakte bestrijkt en niet minder dan negen tijdzones telt. Niet verwonderlijk dus dat er op gebied van natuurpracht ook veel variatie te vinden is: steppevlaktes, bergen, woestijnen, toendra, weideland, rivieren… Natuurlijk zijn er ook indrukwekkende wereldsteden zoals Moskou en Sint-Petersburg. En dan denk je automatisch aan opera, ballet, theater en muziek.

Gastgezin en gemeenschap

Familie is heel belangrijk in Rusland en je gezin zal waarschijnlijk ook grootouders, nonkels en tantes en/of neven en nichten omvatten. Verwacht je aan een zeer warm onthaal door alle leden van je familie. Meestal werken beide ouders en is de grootmoeder verantwoordelijk voor het huishouden en voor de opvoeding van de kinderen. Er zal wel verwacht van jou dat je meehelpt in het huishouden.

De meeste Russische families wonen in vrij kleine appartementen en vaak rookt minstens een van de gezinsleden. Daarom kan AFS Rusland je geen niet-rokersgezin garanderen. Het concept van privacy is heel anders dan hier, dus hou er rekening mee dat je heel weinig privacy zult hebben. Ouders zijn beschermend over hun kinderen en beperken daarom ook hun vrijheid. Ze verwachten dat je hen inlicht over je doen en laten. Rijkere Russische families brengen hun weekends door in hun dachas (buitenhuizen) om te genieten van de natuur, te vissen en wandeltochten te maken.

A photo posted by AFS MOSCOW (@afsmoscow) on Sep 1, 2016 at 6:23am PDT

School

Je zal ingeschreven worden in een staatsschool, meestal in de tiende graad of het voorlaatste jaar. Je klasgenootjes zullen dus waarschijnlijk jonger zijn dan jou. Verplichte vakken zijn o.a. Russische literatuur, wiskunde, geschiedenis, politiek, psychologie, talen, wetenschappen, kunst, muziek en sport. Er zijn geen keuzevakken. Soms bieden scholen ook naschoolse activiteiten aan (zang, dans, muziek of sport). Leerlingen krijgen regelmatig toetsen en moeten ook literaire teksten en gedichten opzeggen.

Taal

Russisch is de meest gesproken officiële taal in Rusland (en de taal die in je gastgezin gesproken zal worden), maar daarnaast zijn er nog 27 andere officiële regionale talen en meer dan honderd minderheidstalen. Russisch wordt geschreven in het Cyrillische alfabet. Je moet geen Russisch kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Rusland, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

Je zal een intensieve taalcursus krijgen tijdens je aankomstkamp en Russische taalles is geïntegreerd in je schoolcurriculum (minimum twee uur per week in een kleine groep). AFS Rusland voorziet het lesmateriaal. Aan het eind van het schooljaar moet elke AFS’er een examen afleggen. Je zal ook de mogelijkheid hebben om het staatsexamen in het Russisch af te leggen, waarna je een certificaat krijgt dat je toelaat om door een Russische universiteit aanvaard te worden zonder inleidend studiejaar.

Eten

Russen eten graag en veel. Je zal er veel varkensvlees, kip, aardappelen, kool, rijst en soep eten. Zeer geliefde soepen zijn borscht (bietensoep) en shchi (koolsoep). Als dessert eten Russen graag gekonfijt fruit en gebak. In Rusland bestaat het ontbijt uit worst, kaas, eieren, kascha (warme ontbijtgranen) en brood. Bij alle maaltijden wordt er thee en koffie gedronken. Verschillende keren per dag is het ‘tea-time’, een moment waarop rustig met elkaar wordt bijgebabbeld. Mis deze familiemomentjes niet!