Zweden strekt zich uit van de poolcirkel tot de Deense kusten. Meer dan de helft van het land is bedekt met bossen en Zweden heeft de langste kustlijn van Europa. Doorheen het land lopen ook verschillende grote rivieren. Zweden zijn heel fier op de natuurpracht van hun land en vieren dit ook aan de hand van talrijke festiviteiten. De steden zijn modern, maar hebben meestal ook middeleeuwse straatjes en oude architectuur. Ook op de Europese muziekscene heeft Zweden zijn stempel gedrukt, met ABBA, The Cardigans en Lykke Li. Tijdens een uitwisselingsjaar in Zweden maak je kennis met onze vier seizoenen – kom genieten van zowel de donkere en besneeuwde winter als het heldere zomerseizoen.

zweden-familie

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Zweden terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in kleinere dorpen of in afgelegen landelijke gebieden. Zweden hechten veel waarde aan het gezinsleven. De gezinsstructuur is divers en iedere familie heeft haar eigen levensstijl en geloof. Meestal werken beide ouders. Privacy en beleefdheid zijn belangrijke waarden, naast vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Zweden-school

School

Je volgt les in het eerste, tweede of derde jaar van de gymnasieskola (hoger secundair). De richting die je volgt, zal afhangen van je achtergrond en interesses. De twee meest voorkomende richtingen zijn natuurwetenschappen en sociale wetenschappen. In elke richting heb je sowieso wiskunde, Zweeds en Engels. Scholen in Zweden vereisen laptops, dus we vragen alle uitwisselingsstudenten hun eigen laptop mee te nemen.

Er worden zelden naschoolse activiteiten georganiseerd op Zweedse scholen. De omgang met de leerkrachten is heel informeel. Leerkrachten worden met hun voornaam aangesproken en leerlingen mogen ook hun mening geven over vele zaken.

zweden-taal

Taal

Zweeds is de officiële taal in Zweden. Je moet geen Zweeds kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Zweden, maar we raden je aan om een basiskennis Zweeds te hebben vóór je vertrek. Taallessen worden niet standaard voorzien. Studenten van wie de school een taalcursus oplegt als toelatingsvoorwaarde, zullen een basis taalcursus krijgen. De meeste scholen, maar niet alle, voorzien een basiscursus Zweeds gedurende enkele uren per week in het eerste semester.

zweden-eten

Eten

Veel voorkomende ingrediënten van de Zweedse keuken zijn aardappelen, kaas, zeevruchten en vis, vlees, groenten, salades en sandwiches. Smörgåsbord, een overvloedig buffet, is heel populair bij speciale gelegenheden.