Griekenland is een prachtig, divers land en er wonen mensen met veel traditionele en internationale culturele achtergronden en levensstijlen. Griekenland is het meest zuidelijke land van Europa. Het heeft de langste kustlijn van Europa.

Het vasteland heeft ruige bergen, bossen en meren, maar het land staat bekend om de duizenden eilanden die verspreid liggen over de blauwe Egeïsche Zee in het oosten, de Middellandse Zee in het zuiden en de Ionische Zee in het het westen.

 

Griekenland Athene

Gastgezin en gemeenschap

Griekse gastgezinnen zijn zeer warm, beschermend en vreugdevol. Ze eten graag samen maaltijden en spenderen veel tijd met elkaar.
In Griekenland kan je terechtkomen op verschillende locaties:

  • in een stad
  • op een strand of eiland
  • op het platteland

Familie speelt een centrale rol in het Griekse leven en het is niet ongewoon dat in Griekse gezinnen volwassen kinderen, grootouders of andere familieleden bij hen thuis wonen. Grieken houden van lekker eten en goed gezelschap en houden van levendige gesprekken met vrienden en familie tijdens de maaltijden!

Griekenland groepsfoto

School

Het Griekse onderwijssysteem bestaat uit drie opeenvolgende niveaus: primair, secundair en tertiair.
Onderwijs van klas 1-9, leeftijd 6-15, is gratis en verplicht.

Studenten die naar de middelbare school gaan, volgen meestal lessen van maandag tot vrijdag, van ongeveer 8.15 tot 13.30 uur, aangeboden door de Unified Lyceums en de Technical Vocational Educational Schools. Tieners in Griekenland brengen de meeste tijd door op school, met vrienden of met familie. Buiten het klaslokaal nemen veel tieners deel aan buitenschoolse activiteiten zoals sport, theatergroepen en koor.

Griekenland vlag

Taal

Grieks is de officiële taal van het land en wordt door een grote meerderheid gesproken, maar er worden ook enkele Griekse dialecten en minderheidstalen gesproken. Andere talen die worden gesproken zijn Macedonisch (“Slavisch-Macedonisch” in Griekenland), Albanees, dat in het centrum en het zuiden wordt gesproken, en Turks. De meest voorkomende wereldtalen die de Grieken leren zijn Engels, Duits, Frans en Italiaans.

Selection of traditional greek food – salad, meze, pie, fish, tzatziki, dolma on wood background

Eten

De hedendaagse Griekse keuken maakt veel gebruik van groenten, olijfolie, granen, vis en vlees. Traditioneel Grieks eten omvat klassieke dips zoals tzatziki (yoghurt, komkommer en knoflook), olijven, moussaka, verse vis, octopus en gegrild vlees.