De diversiteit van het berglandschap is de essentie van Zwitserland en vormt de basis voor zijn unieke identiteit. Het land is wereldberoemd om zijn financiële instellingen, heerlijke kaas en chocolade, horloge-industrie, zijn panorama’s, verfijnde openbaar vervoersnetwerk en uitstekende mogelijkheden voor winter- en zomervakantie.

Het land van Fabian Cancellara en Roger Federer bevindt zich op het kruispunt van drie grote culturen: de Duitse, Franse en Italiaanse. Net zoals in België zorgt dit voor een unieke sfeer en diversiteit in het kleine land. Een verscheidenheid die tot uiting komt in de landschappen, monumenten, taal en culinaire eetgewoonten.

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Zwitserland terechtkomen, maar de meeste studenten (80%) worden in het Duitstalige gedeelte geplaatst. De meeste gastgezinnen wonen in buitenwijken.

Zwitsers brengen graag tijd door met hun gezin en met vrienden. Ze doen graag aan buitensporten zoals wandelen, skiën en fietsen in de bergen en bossen. Families kunnen sterk van elkaar verschillen, maar over het algemeen zijn ze hardwerkend en bescheiden (extravagantie staat niet in hun woordenboek). Het is belangrijk voor Zwitsers om tijd met het gezin (meestal met 1 of 2 kinderen en 90% van de Zwitserse gezinnen hebben ook een huisdier) door te brengen. Culturele activiteiten (theater, musea, concerten) zijn populair.

School

Zwitserse scholen zijn competitief en veeleisend. De leerlingen zijn zeer gedisciplineerd en toegewijd als het op hun studies aankomt. Ze focussen tijdens de week op hun huiswerk, maar nemen ook deel aan naschoolse sport, muzieklessen of andere clubs. In het weekend zijn er tal van ontspanningsmogelijkheden in dorpsfeesten, sportevenementen of feesten. En natuurlijk staan er regelmatig ski- of wandeluitstapjes op het programma.

AFS-studenten worden meestal ingeschreven in een baccalaureat, die leerlingen voorbereiden op universitaire studies, of in gespecialiseerde middenscholen. Een typische dag start om 8u en eindigt tegen 18u met één halve schooldag per week.

Je zult je richting en vakken niet zelf kunnen kiezen. Sowieso heb je les in de verschillende landstalen (Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans)  en het is dus handig als je al een beetje kennis van één van deze talen hebt. Je krijgt de kans om in je eerste weken een taalbad te volgen en/of online modules via Rosetta Stone te volgen. In je vakkenpakket kan je tevens Engels of een klassieke taal opnemen. Daarnaast volg je ook wiskunde, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en beeldende kunst of muziek.

Taal

Zwitserland heeft drie officiële talen: Duits, Frans en Italiaans.

Als je een trimester in Zwitserland verblijft, moet je in Duits, Frans en/of Italiaans een B1 taalniveau hebben volgens de ‘Common European Framework of Reference for Languages’. Dit betekent dat het taalniveau moet bevestigd worden door een leerkracht. Ter plaatse worden er geen taallessen voorzien voor trimesterstudenten.

Voor jaarstudenten is er bij voorkeur enige voorkennis van het Duits. Om in het Franse deel geplaatst te worden, moet je minimum twee jaar Frans hebben gevolgd. Voorkennis van een andere taal garandeert echter geen plaats in een bepaalde taalregio.

In het Duitse gedeelte krijgen de meeste AFS-studenten een intensieve taalcursus gedurende de eerste vijf weken. Afhankelijk van je taalniveau, zal een meerderheid van AFS-studenten ingeschreven worden in deze taalcursus en zal een minderheid onmiddellijk naar school gaan. Normaalgezien krijg je twee maanden voor je aankomst ook een link doorgestuurd die je toegang geeft tot een online cursus.

In het Franse en Italiaanse gedeelte worden taalcursussen op een meer individuele basis georganiseerd.

Eten

Het avondmaal is de hoofdmaaltijd, meestal gevolgd door een dessert van chocolade of kazen. Het is het ideale moment voor het gezin om samen te komen, plannen te maken, van ideeën te wisselen,…

De Zwitserse keuken is voor het grootste deel een mix van Franse en Duitse Alpenkeuken en meestal vrij gezond. Een geliefd gerecht is fondue, een mix van gesmolten Emmenthaler en Gruyèrekaas met witte wijn. Een typisch bijgerecht is rösti, een aardappelgerecht. Daarnaast is er natuurlijk de Zwitserse chocolade die wereldberoemd is.