Tunesië strekt zich uit van de Middellandse kust tot de Sahara. Deze Noord-Afrikaanse islamitische staat heeft sterke banden met het Midden-Oosten. De officiële taal in Tunesië is Arabisch, ook al is het grootste deel van de bevolking Berbers. Tunesië is voor velen een bekend vakantieoord, voornamelijk omwille van de prachtige stranden aan de Middellandse Zee. Tunesiërs zijn zeer gastvrij en de familiebanden zijn er heel sterk.

School is een belangrijk aspect in het leven van Tunesische tieners: ze brengen er een groot deel van hun dag door en ook aan hun huiswerk spenderen ze voldoende tijd. Sommige jongeren nemen deel aan activiteiten van jeugdhuizen (zoals sport en kunst). Velen gaan ook in groep uit om samen iets te gaan drinken of eten of om naar de cinema te gaan.

Gastgezin en gemeenschap

Familie en religie staan centraal in de Tunesische samenleving. Onder familie wordt niet alleen het gezin verstaan, maar de uitgebreide familie met grootouders, ooms en tantes, neven en nichten. 98% van de Tunesische bevolking is islamitisch. Tunesiërs zijn heel gastvrij en open.

A photo posted by Eya Kharbech (@kharbech_eya) on Jul 27, 2016 at 9:47am PDT

A photo posted by Eya Kharbech (@kharbech_eya) on Mar 20, 2016 at 6:13am PDT

School

De meeste scholen zijn openbare scholen, die afhangen van het ministerie van onderwijs.
Tunesische kinderen volgen eerste zes jaar lager onderwijs, gevolgd door drie overgangsjaren. Daarna gaan ze gedurende vier jaar naar een secundaire school. In welk jaar je terechtkomt, hangt af van je leeftijd en kennis van het Frans. Een klas bestaat gemiddeld uit een dertigtal leerlingen. Je kan ook deelnemen aan buitenschoolse activiteiten (meestal op vrijdagnamiddag), zoals toneel, muziek, sport,…

Taal

De officiële taal van Tunesië is het klassieke Arabisch, zoals dit ook in andere Arabische landen wordt gesproken. Het wordt gebruikt op school, in kranten en in officiële documenten. In het dagelijks leven spreken Tunesiërs onder elkaar een Tunesische variant van het Arabisch. De meeste gaststudenten krijgen de kans om na de schooluren extra Arabische taallessen te volgen, meestal één keer per week. AFS biedt een gratis standaard taalcursus voor zelfstudie aan. Er is ook de mogelijkheid om betalende lessen te volgen. In dat geval moet je ongeveer 80 USD / maand voorzien. We raden aan om drie lessen per week te volgen gedurende 2 à 3 maanden.

A photo posted by Eya Kharbech (@kharbech_eya) on Jun 24, 2016 at 3:04am PDT

Eten

De Tunesische keuken is heel divers. Tunesiërs eten veel vlees, kip, vis en kalkoen en veel groenten. Bij de meeste maaltijden krijg je ook brood, vooral voor gerechten met veel saus. Ze eten gewoonlijk met hun handen, al gebruiken sommigen ook bestek. Het nationaal gerecht is couscous, het oudste gerecht ter wereld. Het griesmeel wordt overgoten met een lichte saus, vlees of vis en groenten.

Ontdek beschikbare programma's in Tunesië