Slovakije is een republiek in Centraal-Europa die zich in 1993 vreedzaam losmaakte van Tsjecho-Slovakije. De hoofdstad van Slovakije is Bratislava. Het is een van de snelst groeiende landen in de Europese Unie, met een grote industriële ontwikkeling en een zeer lage werkloosheidsgraad. Al trekken veel inwoners naar de steden, toch blijft het rurale leven een belangrijke rol spelen. Kenmerkend voor het Slovaakse landschap zijn de bergen en wouden.

Leuk weetje: de bekende popart kunstenaar Andy Warhol is van Slovaakse afkomst. Zijn ouders emigreerden naar de VS in de vroege 20ste eeuw.

Gastgezin en gemeenschap

Je kunt overal in Slovakije terechtkomen. Er bestaat een kans dat je in een stedelijk gebied geplaatst wordt, maar meer dan 80% van de gastgezinnen woont in kleine steden of dorpen. Slovaken zijn bescheiden, vriendelijk en gastvrij. Ze vertellen heel graag over hun mooie land, zeker aan wie er nog niet van gehoord heeft (of het verwart met Slovenië)! De meeste families zijn niet rijk en het inkomen van een Slovaaks gezin is veel lager dan het gemiddelde inkomen van een West-Europese familie. Meestal werken beide ouders om het gezin te onderhouden en van alle familieleden wordt verwacht dat ze huishoudelijke taken op zich nemen.

Photo By Kurt Bauschardt
Photo By Kurt Bauschardt

School

Je zult er meestal terechtkomen in het voorlaatste jaar (3de gymnazium). Schoolregels zijn meestal strikter dan hier en ook de band tussen leerkracht en leerling is formeler. Dagelijkse mondelinge ondervragingen zijn gebruikelijk. Leerlingen moeten inzet en interesse tonen voor hun studies. Sommige scholen bieden buitenschoolse activiteiten aan, zoals sport, theater of computerclubs.

Taal

De officiële taal is Slovaaks. Slovaaks is nauw verwant met andere West-Slavische talen, vooral met het Tsjechisch. Daarnaast heeft het invloeden uit het Latijn, het Duits en het Engels. Bij je aankomst zal je een Slovaaks handboek krijgen. Samen met de school en je gastgezin kan je daarmee de Slovaakse taal leren via zelfstudie. Sommige comités voorzien intensieve taallessen, maar dat is geen algemene regel.

Photo by Dushan Hanuska
Photo by Dushan Hanuska

Eten

Slovaakse keuken lijkt op andere Centraal-Europese keukens, met Duitse, Poolse en mediterrane invloeden. Een maaltijd bestaat gewoonlijk uit vlees, met grote porties aardappelen, rijst of deegballetjes (een soort gnocchi) overgoten met saus. Het traditionele gerecht is bryndzové halušky, een soort gnocchi met schapenkaas en spek). Dagelijks staan ook brood en kaas op het menu, meestal als ontbijt.

Ontdek beschikbare programma's in Slovakije