Wat het eerste opvalt als je een ander land, een vreemde wijk of een gesloten gemeenschap betreedt, zijn de dingen die zichtbaar zijn. Wat je ziet op het eerste zicht, zijn enkel de uiterlijke elementen van een bepaalde cultuur. De fritkoten, de jeugdbeweging, ‘de koers’, het bier, de slechte wegen en lelijke lintbebouwing in Vlaanderen. Het vele ‘Hallo’-kussen in Wallonië, de stokjes waarmee je wordt geacht te eten in Japan, de hoofddoeken en felle lichten op café in sommige moslimlanden en wijken. Wijn en baguettes in Frankrijk, geen cappuccino na de lunch in Italië, fietspaden in Nederland, het geluid van de minaretten in Marokko, vlees vlees en nog eens vlees in Argentinië.
Maar deze zaken, die je makkelijk kan waarnemen van zodra je in een nieuwe omgeving terecht komt, zijn slechts het topje van de ijsberg. Wat een cultuur echt bepaalt, zijn de normen, waarden, geloofsovertuigingen en perspectieven waar iemand binnen een bepaalde cultuur mee opgroeit. Hoe ga je bijvoorbeeld om met hiërarchie, hoe kijk je naar man-vrouw relaties, wat is het belang van non-verbale communicatie, hoe percipieer je tijd en ruimte, hoe kijk je naar (homo)seksualiteit, welke plek heeft de natuur, hoe direct kan je je mening geven, hoe belangrijk is harmonie, …?
Al deze dingen zijn cultureel bepaald. Maar je zal ze niet ontdekken door enkel maar twee weken in een bepaald land te verblijven. Iemands culturele basis echt leren kennen vraag tijd, moeite, geduld en nieuwsgierigheid. Er ligt in elk geval onder het wateroppervlak nog een hele ijsberg te ontdekken. Een boeiende ontdekkingstocht als je er een beetje tijd, moeite en energie wil insteken!