STEM Academies Participants 11

Wat is het Global STEM Changemakers Initiative?

Bij het aanpakken van globale uitdagingen zoals klimaatverandering, staat het empoweren van jonge mensen met verschillende achtergronden van over de hele wereld centraal. Het AFS Global STEM Changemakers Initiative is een unieke kans voor jonge wetenschappers om een beter en persoonlijker begrip te ontwikkelen van het belang van STEM-vaardigheden en competenties die hen voorbereiden op het creëren van een duurzame toekomst, zowel in hun eigen omgeving als in de hele wereld. Zo leren ze technische competenties zoals digitale vaardigheden, design denken, datageletterdheid en een breder STEM-bewustzijn, maar ook globale competenties zoals kritisch denken, intercultureel bewustzijn en samenwerken.

De programma’s zijn ontworpen om deuren te openen voor ondergerepresenteerde groepen, in dit geval met name jonge vrouwen, naar STEM- en duurzaamheidseducatie, leiderschap en sociale impact. Deelnemers krijgen een volledige studiebeurs om deel te nemen.

De Global STEM Changemakers Academy

Wat is het?

In samenwerking met AFS Duitsland, organiseert Low Lands in 2023 voor dit initiatief de Global STEM Changemakers Academy Europe: een internationaal programma van vier weken in België, Nederland en Duitsland. Er komt een groep van 35 jongeren (15 – 17 jaar) uit meer dan 18 verschillende landen. Gedurende een maand volgen de deelnemers een interactief en hands-on programma vol leuke en boeiende activiteiten, citytrips en creatieve workshops gericht op STEM, innovatieve ontwikkelingen, duurzaamheid, klimaatverandering en intercultureel leren.

De voertaal van de academie is Engels.

Voor wie is het?

35 jongeren uit meer dan 18 landen die middels een volledige studiebeurs deelnemen. De focus ligt op kansengroepen en meisjes van 15 tot en met 17 jaar.

Wanneer vindt het plaats?

Het programma vindt plaats van 15 juli t/m 13 augustus 2023, verdeeld over 3 landen: België, Nederland en Duitsland.

  • Week 1 (15/07 – 23/07): België.

Aankomst van de gaststudenten in Brussel. Tijdens de eerste week worden er verschillende STEM activiteiten georganiseerd in Vlaanderen, waaronder een bezoek aan Antwerpen, het windmolenpark in Oostende en een dag in Gent.

  • Week 2 (23/07 tot 30/07): Nederland.

Tijdens deze week is de groep in Nederland waar onder andere ESA, Neeltje Jans en een dag Amsterdam op de planning staan.

  • Week 3 (30/07 – 09/08): Duitsland.

Deze anderhalve week gaan de gaststudenten naar Bielefeld en Hamburg in Duitsland. Hier leren ze onder andere over upcycling van afval en biodiversiteit.

  • Laatste weekend (09/08 – 13/08): Brussel.

De laatste paar dagen worden gespendeerd aan een bezoek aan de Europese instellingen in Brussel. Daarna reizen de studenten terug naar huis.

Verder zoomen we de hele maand in op intercultureel leren met interactieve workshops.

Wat kan ik doen als vrijwilliger?

We zoeken vrijwilligers die als begeleider mee willen gedurende één of meerdere weken tijdens het programma. Je begeleidt de jongeren van, naar en tijdens de activiteiten die op het programma staan en blijft de hele week (of weken) bij de groep. Geen nood, je staat er niet alleen voor! Voor de weken in België, Nederland en het laatste weekend in Brussel zoeken we meerdere vrijwilligers die als begeleider mee willen. Voor week 3 in Duitsland zoeken we 1 begeleider die vanuit de Low Lands mee zou willen en de groep samen met de Duitse vrijwilligers begeleidt. Het is volledig gratis voor jou, we vragen alleen om veel enthousiasme en inzet bij het begeleiden van de groep!

Je hebt geen achtergrondkennis van STEM nodig om je aan te melden als vrijwilliger, tenzij je een STEM-gerelateerde workshop wil geven. 

Helemaal overtuigd? Geef je op als begeleider! De inschrijvingen sluiten binnenkort, dus schrijf je snel in via dit formulier.

Met vragen of voor meer informatie kan je terecht bij Michelle: [email protected]

Geef je op als vrijwilliger!

Helemaal overtuigd? Meld je dan aan als vrijwilliger voor het kamp! Je doet dit via het onderstaand formulier.

Meld je aan als begeleider voor het kamp!
AFS-Global-STEM-06-08-2022-59

Interesse om deel te nemen aan het programma?

Ben jij

  • Tussen de 15 en 17,5 jaar?
  • Geïnteresseerd in wetenschap, techniek en de groene transitie?
  • Nieuwsgierig naar een interculturele ervaring in het buitenland?
  • Bereid om in het Engels te communiceren met leeftijdsgenoten van over de hele wereld?
  • Beschikbaar tijdens juli en augustus (verschillende data beschikbaar)?
  • Bereid om met leeftijdsgenoten online een voorbereidingstraject te doorlopen?

Doe dan mee aan de AFS Global STEM Changemakers Academy: een internationaal programma met een focus op duurzaamheid, groene energie en innovatie voor een betere wereld. Schrijf je in en maak kans op een beurs voor gratis deelname.

Aanmeldingen voor 2023 zijn gesloten. Houdt onze website in de gaten voor de inschrijvingen voor 2024 of stuur Michelle ([email protected] of [email protected]) vast een mailtje met je interesse.