Je hebt interesse in een programma maar ziet op de website staan dat dit programma in “wachtlijst” staat? Dit betekent dat we momenteel de beschikbare plaatsen reeds gereserveerd hebben. We werken in dat geval met een wachtlijst.

Er is een interne wachtlijst, en een externe wachtlijst.

De interne wachtlijst is voor deelnemers binnen Vlaanderen en Nederland. We hebben een select aantal plaatsen per programma. Je komt op een  interne wachtlijst terecht. Mocht er een reeds aangemelde deelnemer van programma wijzigen, annuleren of afgewezen worden, dan krijgt de volgende persoon op de interne wachtlijst de  kans om aan te melden voor dit programma.

Daarnaast hebben we ook een externe wachtlijst.
Dit betekent dat je wel kan aanmelden en een volledig dossier kan aanmaken, maar dat we je nog geen garantie kunnen geven voor dit programma. We bezorgen je  wachtlijstapplicatie in dat geval aan onze partner in het buitenland. Wanneer hun deadline verstreken is, bekijken ze de wachtlijst-aanmeldingen. Als andere landen/partners  hun plaatsen niet gevuld hebben, dan kunnen ze aanmeldingen  op de wachtlijst nog accepteren.

Beide opties kunnen besproken worden. Je kan ook altijd aanmelden voor een ander land, en alsnog op onze wachtlijst staan voor een ander programma. Zo vertrek je bijna gegarandeerd wel op uitwisseling, maar bestaat de kans nog steeds dat je toch jouw eerste keuze kan krijgen als er terug een plekje vrijkomt.

Waarom kan er nu al waitlist staan, terwijl  de inschrijvingsdeadline nog moet komen?
We werken voor de meeste programma’s op een first-come, first-serve principe. Ben je als eerste aangemeld en voldoe je aan de voorwaarden? Dan is de plek voor jou!

Hoe kan ik mij op de wachtlijst laten zetten?
Je meldt je aan via afsvlaanderen.be/start en doorloopt alle stappen van de inschrijving. Na het tweede gesprek (oriënterend gesprek) kunnen we je inschrijven  op onze wachtlijst.

Kan ik mij ook op de wachtlijst laten zetten  voor volgend jaar?
Ja, dat kan! Indien we op de dag dat we de inschrijvingen openen meer aanmeldingen hebben dan plaatsen, dan bekijken we naar wie het beste profiel heeft voor deze bestemming. Denk dus goed na over je motivatie, want die kan hier enorm meespelen! Als er meer plaatsen beschikbaar zijn dan mensen op de wachtlijst, krijg je sowieso een plaatsje voor dat programma.

Bij welke landen hou ik best rekening met een wachtlijst?
Onze populairste bestemmingen  met beperkte plaatsen zijn vaak de Verenigde Staten, Japan, Spanje en de Scandinavische landen.  Deze landen hebben meestal heel beperkte plaatsen, waardoor ze sneller volzet zijn.