Polen

In Polen vieren ze, net als ons, op 1 januari nieuwjaar, of Nowy Rok zoals ze het daar noemen! Er zijn veel festiviteiten op straat, glinsterende etalages en een hoop champagne en gzhanets, een soort glühwein.

In Polen zetten ze traditioneel met nieuwjaar 12 gerechten op tafel, voor het aantal maanden in een jaar. Het hoofdgerecht van de nieuwjaarstafel is gebakken karper. De kop van de vis wordt hierbij meestal aan de kop van de familie gegeven!

Op Nieuwjaarsdag is er nog steeds een traditie van in de middeleeuwen: kulig. Maar intussen zijn het geen rijke aristocraten op hun sleeën, maar wel jongeren en kinderen die plezier maken en bigos eten, een soort braadworst.

Nog een interessant weetje: Polen proberen op 1 januari, wanneer ze wakker worden in het nieuwe jaar, en uit bed stappen, met hun rechtervoet eerst uit bed te komen. Ze geloven dat dit hen veel geluk zal brengen in het nieuwe jaar!

En dan nu gelukkig nieuwjaar op z’n Pools: Szczęśliwego Nowego Roku!

Ontdek het programma in Polen

Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek is het gemiddeld zo’n 25 graden op nieuwjaarsnacht. Niet echt vergelijkbaar met onze nieuwjaar, uiteraard. Op dit Caribisch eiland is Nieuwjaar iets dat echt samen met de hele familie gevierd wordt. De familie komt samen om te delen, toasten, vieren, dansen en hun wensen voor het nieuwe jaar te uiten. Er wordt samen gegeten: de oma maakt meestal een grote schotel met rijst, en een hoop bijgerechten zoals stukken kip of varkensvlees, groentjes, maar ook mangú en “Pasteles en hoja” (een soort dessert) worden vaak gegeten. En uiteraard mag ook Ponche niet ontbreken, een eierpunch met rum!

Om middernacht kan je soms een kanonschot horen; dan staat iedereen buiten om elkaar te omhelzen van vreugde. Ze noemen dit ook wel El Cañonazo!Ze nemen afscheid van het oude jaar en vieren de komst van het nieuwe jaar!

En daarna dansen de Dominicanen verder op zwoele batchata beats en snelle merengues, tot ze er bij neervallen!

Ontdek het programma op de Dominicaanse Republiek

Japan

Nieuwjaar duurt in Japan eigenlijk 3 dagen, van 1 tot en met 3 januari. Het is de belangrijkste feestdag in Japan. Families komen samen en de meeste bedrijven zijn dan ook gesloten (wat niet altijd gebeurt op feestdagen).  In het Japans wordt nieuwjaar shougatsu (正月) genoemd, letterlijk ‘de eerste maand’.

Op oudjaarsavond eten Japanners naar traditie speciale gerechten die geluk zouden brengen. Ze eten toshikoshi soba (boekweitnoedels), ozoni (een hartige soep met mochi, ofwel rijstcake) en osechi ryori (een verzamelnaam van verschillende gerechten die traditioneel gegeten worden tijdens oud op nieuw).

Op nieuwjaarsdag gaan de mensen naar een schrijn of tempel om te bidden voor een gezond en gelukkig jaar. Dit ritueel wordt hatsumode genoemd en is een van de belangrijkste rituelen van het jaar. Wanneer Japanners elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen, zeggen ze Akemashite omedetou gozaimasu. Hatsumode wordt traditioneel gedaan tussen 1 en 3 januari. Op een later moment kan je ook uiteraard ook een bezoek brengen aan de schrijn of tempel, maar dan is het geen hatsumode meer.

Een zeer populair gebruik is het versturen van nieuwjaarskaarten, ofwel nengajou. Deze kaarten worden ook op 1 januari bezorgd. Je kan ze kopen in verschillende mooie ontwerpen. Sommige mensen sparen ze ook echt, dus je kan een Japanse vriend(in) hier heel blij mee maken! Japanse kinderen kijken op 1 januari vooral uit naar otoshidama, een envelopje met geld dat zij krijgen van volwassen familieleden.

Ontdek het programma in Japan

Turkije

Oudejaarsavond (Yılbaşı gecesi) is een van de populairste feestdagen in Turkije. De tradities op oudejaarsavond verschillen misschien niet zoveel van de Vlaamse. Echter worden huizen worden ook versierd en het is niet raar om de Kerstman te zien.

Traditioneel vieren de Turken oudejaarsavond thuis met familie, vrienden en buren. Het diner is een heus feestmaal! Het bestaat vaak uit gevulde kalkoen, pilaf met kip en noten, gebak en verschillende bijgerechten. Gedroogd fruit, in het Turks cevizli sucuk genoemd, snacks en fruit worden ook geserveerd aan de gasten voor en na het diner.

Wist je dat in Turkije het een van de nieuwjaarstradities om een granaatappel kapot te slaan voor het huis. ​​Men gelooft dat hoe meer zaadjes loskomen, hoe meer geluk het je opbrengt! Een granaatappel staat namelijk in Turkije symbool van voorspoed en overvloed. Sommige mensen strooien ook zout op voordeur voor geluk.

Net als in Nederland wordt in Turkije ook een nationale loterijtrekking gehouden op oudejaarsavond. Heel veel mensen kopen een lotje in de hoop op een knaller van het jaar! Deze nationale loterij wordt milli piyango genoemd.

Om klokslag 12 wenst iedereen elkaar voorspoed en geluk en natuurlijk Mutlu yıllar!

Ontdek het programma in Turkije