Noor ging in het eerste trimester van schooljaar 2023-2024 op uitwisseling naar Italië. Ze beschrijft hieronder hoe het schoolleven er uit zag voor haar.

Hallo, ik ben Noor en ik volg een trimester in Italië. Gedurende deze periode heb ik enkele weken school bijgewoond en raak ik steeds meer vertrouwd met het schoolsysteem hier, hoewel ik moet zeggen dat mijn aanpassing in het begin enige uitdaging met zich meebracht. Het schoolsysteem in Italië verschilt namelijk heel wat met dat van België.

Dit jaar begon school op 13 september, in Italië begint school meestal midden september en eindigt midden juni, het is zelfs al voorgekomen dat het schooljaar pas begin oktober begon (mijn klasgenoten vonden 13 september zelfs enorm vroeg). Ik bevind me momenteel in het derde jaar (met 15/16 jarigen). In Italië heeft men 5 jaar middelbare school, 1 jaar langer dan in België dus.

Veel scholen in Italië hebben zes schooldagen per week, van maandag tot en met zaterdag. Gelukkig behoor ik tot de gelukkigen, aangezien mijn school slechts vijf schooldagen heeft, van maandag tot en met vrijdag. Desondanks hebben we wel zes lesuren per dag, terwijl degenen die zes dagen school hebben slechts vijf uur les krijgen. Een typische schooldag begint om 8 uur ’s ochtends en eindigt rond 13-14 uur. We hebben drie uur les, gevolgd door een korte pauze van 10 minuten, en dan weer drie uur les. Hoewel dit in het begin behoorlijk vermoeiend voor me was, ben ik er snel aan gewend geraakt.

De klas van Noor AFS student in Italië

Over het algemeen ligt het academische niveau op school vrij hoog en wordt er veel van de studenten verwacht. Ik volg een talenrichting (liceo linguistico) en ik heb het gevoel dat het niveau voor talen niet zo hoog ligt als in België. Daarentegen zijn de niveaus voor vakken zoals geschiedenis (Storia), filosofie (Filosofia) en Italiaans (Letteratura Italiana) behoorlijk uitdagend. Hier moeten studenten aanzienlijk veel studeren vanwege de grote toetsen die ze afleggen. In vergelijking met België krijgen we hier minder toetsen, maar ze bestaan uit grotere hoeveelheden leerstof in 1 keer.

Buiten de talenrichting (liceo linguistico) die ik volg zijn er tal van andere studierichtingen, waaronder wetenschappen (liceo scientifico), klassieke studies (liceo classico), humane wetenschappen (scienza umane) en muziek (liceo musicale e coreutico).

Dankzij de goede begeleiding van mijn docenten en de hulp van mijn klasgenoten heb ik weinig moeite gehad om me aan te passen, wat me de mogelijkheid geeft om volop te genieten van mijn tijd hier, vooral in het gezelschap van mijn vrienden en klasgenoten.