Maleisië is een ongelooflijke mix en het is dan ook mogelijk dat je bij een Maleisische familie verblijft, Chinese vrienden hebt en dat je AFS-contactpersoon Indisch is. Deze verscheidenheid wordt ook weerspiegeld in de talrijke festivals en in de keuken. Of je nu in een traditioneel houten huis woont of in een meer Westers getinte woning, vaak leef je er met de hele familie samen.

Malesië – groepsfoto

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal geplaatst worden in Maleisië, maar de meeste gastgezinnen wonen in (kleine) steden. Je gastfamilie is wellicht Maleisisch, maar kan ook van Indische of Chinese afkomst zijn. Ongeacht bij welke familie je bent geplaatst; uitgebreide gezinnen wonen vaak samen en ouderen worden zeer gerespecteerd. Ouders worden graag opgenomen wanneer hun kinderen beslissingen nemen. AFS Maleisië zal je ook de mogelijkheid bieden om andere Maleisische plaatsen en culturen te ontdekken door je in een ander gastgezin te plaatsen tijdens de laatste twee à drie weken van je verblijf.

Maleisië groepsfoto met uniform

School

Je zal naar een publieke school gaan. Het schooljaar begint in januari en eindigt in november. De school loopt van maandag tot vrijdag in de meeste regio’s, maar in sommige regio’s van zondag tot donderdag. De schooldag start om 7u30 en eindigt rond 13u of 13u30. Op de eerste schooldag zal je je studierichting kunnen kiezen. De meeste scholen bieden deze richtingen aan: wetenschappen, menswetenschappen, handel of technische wetenschappen. Meestal bieden scholen ook buitenschoolse activiteiten aan zoals toneel, sport, fotografie,…

In de Maleisische maatschappij neemt school een belangrijke plaats in. Ze geven niet alleen kennis door, maar ook morele waarden. De meeste vakken worden in het Maleis gegeven, maar wiskunde en wetenschappen worden in het Engels gegeven. Via de verschillende extra activiteiten bouw je vast en zeker een uitgebreide vriendenkring uit.

Maleisië – batugrotten

Taal

Maleis (ook: Bahasa Melayu of Bahasa Malaysia) is de officiële taal in Maleisië. Engels is er de tweede voertaal. Je moet geen Maleis kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Maleisië, maar je moet bereid zijn om Maleis te leren tijdens je uitwisseling.

Maleisië eten

Eten

Maleisië biedt een brede waaier aan kruidige Maleisische schotels aan, een eindeloze variëteit aan Chinees eten, de exotische keuken van Noord- en Zuid-India en Portugese schotels. Je kan er ook westers eten of en vindt er vele fastfoodketens. De traditionele Maleisische keuken lijkt sterk op de Indonesische en Indische keuken. Aan de meeste schotels worden royaal (pikante) kruiden, chilipepers en kokosmelk toegevoegd. Ook vis wordt vaak op verschillende wijzen klaargemaakt. Het eten op tafel wordt door de hele familie gedeeld. Het is gebruikelijk om met de rechterhand te eten en de linker onder de tafel te houden.

Ontdek beschikbare programma's in Maleisië