years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Een Canadees schooljaar duurt van september tot juni, zoals in Vlaanderen. De lessen duren tot 15u à 16u. Canadese scholen bieden heel wat naschoolse activiteiten aan. Heb je altijd al bij de schoolband willen zitten? Of deel willen uitmaken van ‘drama club’ of de ‘prom committee’? Dan kan je de tijd van je leven hebben in Canada! Ook zijn de clubs een goede manier om nieuwe vrienden te maken. Qua verschillende sporten is er ook genoeg te beleven, denk maar aan rugby, hockey of curling.

Je wordt meestal in een kleine regio geplaatst. Canadezen staan bekend als heel vriendelijke mensen. De voordelen van een kleinere gemeenschap omvatten de authenticiteit van de Canadese cultuur, gebruiken en geschiedenis. Mensen leren kennen in je kleine gemeenschap is vaak gemakkelijker omdat je gastgezin waarschijnlijk lokale vrienden en contacten heeft.

De regio Upper Canada / Ontario ligt in Oost Ontario. Hier zit je dicht bij steden zoals Ottawa, Montreal en Toronto. De meeste studenten worden in kleinere dorpen geplaatst.  Er is een grote variëteit aan activiteiten mogelijk (sports en clubs). In deze regio word je omringd door meerdere meren en rivieren.

De regio Lambton-Kent ligt in het zuiden van Ontario, ongeveer 3 uur ten zuiden van Toronto, en een uur ten noorden van Detroit, Michigan. Omringd door de Great Lakes, met Lake Erie aan de ene kant en Lake Huron aan de andere, is het een prachtig deel van Canada dat veel te bieden heeft. Plaatsingen in dit programma zijn meestal op het platteland in kleine, vriendelijke en veilige gemeenschappen.

De regio Winnipeg ligt in de provincie Manitoba. Winnipeg is een grote stad, met bijna 800 000 inwoners! Er zijn veel parken, rivieren en historische architectuur te vinden, maar je bent nooit ver weg van de natuur. Manitoba ligt geografisch meer naar het midden van Canada, grenzend aan de Amerikaanse staten North Dakota en Minnesota.

De regio Ottawa-Carleton omvat de hoofdstad van Canada, Ottawa. Ottawa wordt beschreven als een “major hub with a small town vibe“. Je komt terecht in een school in Ottawa of één van de omringende dorpen zoals Nepean of Orleans.

Enkele belangrijke punten:

 • Covid-vaccinatie is verplicht (momenteel minstens 2 dosissen, we raden ook extra boosters aan)
 • Dubbele plaatsingen in een gastgezin zijn waarschijnlijker voor studenten die deelnemen aan dit programma. Dit houdt in dat de kans groot is dat je samen met een andere internationale student in een gastgezin zit. Dit zal geen Vlaamse student zijn, maar steeds iemand van een ander land.
 • Gastgezinnen krijgen een kleine vergoeding voor de extra kosten die er bij komen om een student in huis te halen (vervoerskosten, maaltijden,…)
 • Studenten die een trimester- of semesterprogramma volgen, mogen wel een voorkeur van scholen doorgeven, maar prioriteit voor plaatsing op specifieke scholen wordt gegeven aan jaarstudenten.

Als 18-jarige en afgestudeerde jongere mag je óok deelnemen aan dit jaarprogrammma. Een vereiste is dat je super gemotiveerd bent om je volledig in te zetten. Je volgt ons ‘gap year-traject’ en je ontvangt na deelname het Global Competence Certificate.

Inschrijvingsvoorwaarden

 • Bij vertrek ben je niet ouder dan 18 jaar en 11 maanden.
 • Bij vertrek mag je al afgestudeerd zijn van het middelbaar.
Dit programma valt onder middelbaar en gap year.
de programma’s in canada komen niet in aanmerking voor een prijsvermindering (beurs).

Wat is inbegrepen

 • Ticket heen- en terugreis
 • Onthaal op de luchthaven
 • Gastgezin
 • Maaltijden
 • Individuele contactpersoon
 • Medische verzekering
 • 24/7 noodondersteuning
 • Vervoer naar school
 • Assistentie bij inschrijving
 • Assistentie bij visumaanvraag
 • Oriëntatie voor vertrek
 • Oriëntaties tijdens je uitwisseling
 • Oriëntatie bij terugkeer
 • Schoolmaterialen
 • Meer dan 70 jaar ervaring

Waar ben je zelf verantwoordelijk voor

 • Inentingen
 • Kosten voor visa en paspoort
 • Zakgeld

Visuminformatie

Heb ik een visum of verblijfsvergunning nodig? JA, visum
Moeilijkheidsgraad aanvraag en verkrijgen van visum en/of verblijfsvergunning (eenvoudig, gemiddeld, complex) eenvoudig*
Geschatte kosten voor visum en/of verblijfsvergunning (€ – €€€) €*
Meer informatie Bezoek de algemene visa FAQ pagina

*Voor een jaar liggen de kosten hoger (€€) en is het proces complex.

Start je avontuur

Weet jij al zeker dat je naar Engelstalig Canada wil? Laat je informeren en krijg vrijblijvend advies op maat! Meld je aan via de knop links.

Meld je aan

Leer ons kennen

De beste manier om meer te weten te komen over dit programma is door langs te komen op een infomoment, een kennismaking te plannen of te praten met een ervaringsdeskundige (oud-deelnemer of vrijwilliger). We organiseren regelmatig infomomenten online of bij jou in de buurt.

Kom langs

Het #AFSeffect in Engelstalig Canada

Meer lezen over Canada?

DSC_0670

Oriëntaties en voorbereiding van je avontuur met AFS

Wil je meer te weten komen over hoe AFS jongeren en gezinnen ondersteunt in hun unieke interculturele leerervaring? Klik dan hieronder om meer te lezen.

Lees Meer

Overtuig je ouders

AFS staat voor ervaring en veiligheid, al meer dan 100 jaar. Dankzij haar wereldwijd netwerk van vrijwilligers, ondersteund door een professionele staf, biedt AFS jongeren de kans om te slagen in een geglobaliseerde wereld. AFS-programma’s helpen jongeren om een wereld te zien die groter is dan wat ze kennen, en om met mensen van andere landen en culturen om te gaan.

Ontdek waarom AFS de juiste keuze is!